Moet je btw betalen op
een tweedehands auto?

Het is zover, je hebt besloten om een tweedehands auto te kopen. Je zal hem gebruiken voor je privéverplaatsingen, maar misschien ook voor je werk. Moet op die aankoop btw betaald worden? Welk tarief? Hoeveel kan ik terugkrijgen? En bij doorverkoop, hoe gaat dat in zijn werk?

Het zijn vragen die niet per se gemakkelijk te beantwoorden zijn, maar die je je moet stellen als zelfstandige of als je een bedrijf runt. Als je als particulier geen btw hoeft te betalen, sta dan even stil bij de verkoopprijs: een prijs ‘exclusief btw’ of ‘zbtw’ is niet de prijs die je zal moet betalen. Die prijs is alleen toepasbaar op belastingplichtigen. Je prijs moet ‘inclusief btw’ zijn, d.w.z. dat je 21% moet toevoegen aan het bedrag exclusief btw. Als er geen btw vermeld staat, dan is ze inbegrepen in de prijs: als de verkoper ze niet vermeld heeft, moet ze ook niet worden meegeteld.

Voor je je zorgen maakt over de btw moet je natuurlijk informeren naar de aankoop van de tweedehands auto: hou met een aantal zaken rekening, waaronder de onderhandeling, die niet onbelangrijk is. Je kan net zo goed voorbereid zijn.

En vergeet niet: Cofidis staat je met raad en daad bij!

Wat moet je weten om een tweedehands auto te kopen?

1. Bij wie en hoe koop je een tweedehands auto?

Je kan een tweedehands auto kopen bij een professionele autohandelaar (garagehouder of autodealer) of bij een particulier.

Maar vóór dat alles moet je natuurlijk de keuze van de tweedehands auto maken, wat een andere aanpak is dan voor een nieuwe auto. Begin met een lijst op te maken van alle punten die voor jou belangrijk zijn: het model, de brandstof, de opties, manuele of automatische versnellingsbak enz.

Een tweedehands auto kopen kost tijd en je moet er goed in thuis zijn. Je moet de auto zien, grondig onderzoeken (vanbinnen - de stoelen, tapijten, uitrusting, kofferruimte - vanbuiten - de carrosserie, wielen, richtingaanwijzers, motor), een proefrit maken (bij voorkeur overdag en bij droog weer), met de verkoper praten (informeren naar de historiek van het voertuig) en onderhandelen. Het is altijd interessant om een professional in te schakelen die in je plaats onderhandelt over de prijs als je er niet veel van weet. Hij zal je tijd besparen en mogelijk oplichterij en kosten achteraf vermijden.

2. Tegen welke prijs?

Eerst en vooral moet je de algemene waarde van de tweedehands auto kennen. Je kan de prijscourant van tweedehands auto’s raadplegen op internet. Je vindt er simulators die het merk, het model, de opties met airconditioning, leren bekleding, schuifdak, noodremassistentie, boordcomputer, achteruitrijcamera in aanmerking nemen (niet alle kopers zijn op zoek naar dezelfde), maar ook de leeftijd, brandstof (benzine, diesel, LPG, hybride of elektrisch), kilometerstand, transmissie, vermogen … pluis advertenties uit om de gemiddelde prijs van gelijksoortige voertuigen te kennen. Vergelijk alleen vergelijkbare voertuigen: merk, model, benaderende kilometerstand, generatie, algemene staat.

De prijs hangt af van het voertuig, zijn algemene staat en de markt. Je kan het voertuig door een expert laten onderzoeken en schatten. Het is niet goedkoop maar wel nuttig.

Bepaal vervolgens je ideale koopprijs (een te lage prijs aanbieden riskeert de verkoper te ergeren…) en de maximumprijs die je kan of wil investeren.

Voor je beslist om een auto te kopen, moet je zeker zijn dat je er de nodige middelen voor hebt. Raak niet in de problemen door een lening die je niet meer kan afbetalen! Want dat baart zorgen …

Bereken hoeveel je precies elke maand kan afbetalen en maak een schatting van de kosten voor onderhoud en gebruik van de auto.

Op die manier zal je welbewuste keuzes maken.

Opgelet: de aankoop kost geld, maar er zijn nog andere uitgaven. Op het moment van de aankoop:

 • de nummerplaat;
 • het inschrijvingsbewijs (of grijze kaart);
 • de belasting op de inverkeerstelling.

Bij het gebruik:

 • de verkeersbelasting;
 • de verzekering;
 • de technische keuring;
 • het onderhoud;
 • de brandstof;
 • de parkeerkosten;
 • eventuele boetes.

3. Hoe onderhandel je?

In de vraagprijs van een tweedehands voertuig zit altijd een onderhandelingsmarge. Maar onderhandelen betekent argumenteren.

De prijs die je aanbiedt moet lager zijn dan de vraagprijs, maar ook en vooral lager dan je ideale prijs. Praat met de verkoper om te weten tot hoe laag hij bereid is te gaan. De uiteindelijke prijs zal dus ergens tussen de minimumprijs van de verkoper en je maximumprijs liggen.

Om de prijs van het voertuig te rechtvaardigen kan je de verkoper vragen, indien hij een professionele autohandelaar is, om een laag lak, een verlenging van de garantie, een volle tank, een autotapijt, een boordcomputer enz. voor zijn rekening te nemen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Welk btw-tarief op de aankoop?

Alles hangt af van wie de verkoper is: een particulier (of een bedrijf dat niet btw-plichtig is), een bedrijf dat btw-plichtig is maar niet regelmatig tweedehands auto's verkoopt of een bedrijf dat regelmatig tweedehands auto's doorverkoopt (een garagehouder of een autodealer). Als btw van toepassing is, zal dat 21% zijn.

1. Een particulier of een bedrijf dat niet btw-plichtig is

In dat geval is geen btw verschuldigd: als de verkoper niet btw-plichtig is, kan de btw ook niet worden aangerekend.

2. Een bedrijf dat btw-plichtig is maar niet regelmatig tweedehands auto’s verkoopt

Ook al moet in theorie het bedrijf als btw-plichtige btw aanrekenen, alles hangt af van de btw die het zelf heeft kunnen terugvorderen. Als het maar 50% van de btw heeft teruggekregen (maximumbedrag en meest voorkomend geval), dan mag het maar op de helft van de verkoopprijs btw aanrekenen. Anders gezegd, het bedrijf rekent de helft van het normale btw-tarief van 21% aan, d.w.z. 10,5% op het totale bedrag.

3. Een garagehouder of autodealer

In het geval van een garagehouder of autodealer hangt het ervan af bij wie de doorverkoper de auto oorspronkelijk heeft gekocht. Als hij de auto gekocht heeft van een btw-plichtige, dan wordt de btw op het volledige doorverkoopbedrag toegepast en afzonderlijk vermeld op de factuur. Als hij de auto gekocht heeft van een particulier, dus niet btw-plichtig, dan is de btw alleen verschuldigd over de winst van de doorverkoper, niet over het bedrag van de oorspronkelijke aankoop van de auto. Het btw-bedrag wordt dan niet afzonderlijk vermeld op de factuur waarop de volgende vermelding moet staan: "Levering onderworpen aan de bijzondere belastingregeling inzake winstmarges: niet-aftrekbare btw". Ook al ben je btw-plichtig, je kan het bedrag niet aftrekken.

Hoeveel btw kan je terugkrijgen?

Als je geen btw hebt betaald, kan je niets terugkrijgen. Dat geldt ook als de btw alleen over de winstmarge wordt geheven.

Als je je auto voor je werk gebruikt en zelf belastingplichtige bent, dan kan je maximum 50% van de btw terugkrijgen als die niet over de winstmarge wordt geheven.

Welk btw-tarief toepassen bij doorverkoop?

Er kan btw toegepast worden over 50% van de prijs voor auto's die met btw zijn aangekocht waarbij maximum 50% van de btw werd teruggevorderd. In dat geval moet op de factuur worden vermeld: «Bijzondere heffingsgrondslag, toepassing van circulaire no 36/2015 van 23.11.2015. ».

Bij doorverkoop kan je btw aanrekenen over 50% van de prijs of over de totale prijs. Vermeld in elk geval op de factuur duidelijk het bedrag exclusief btw, het toepasselijke btw-tarief en het btw-bedrag.

Als je belastingplichtig bent, maar de btw op de auto die je hebt gekocht niet hebt kunnen terugkrijgen (omdat je hem hebt gekocht van een particulier of bij een garagehouder met een winstmargeregeling), dan moet je btw aanrekenen over het volledige bedrag van de doorverkoopprijs.

In het kort

Als je de auto van een particulier koopt of van een garagehouder die de winstmargeregeling toepast, dan krijg je geen btw terug bij de aankoop en moet je die toepassen op de volledige doorverkoopprijs.

Als je van een bedrijf koopt dat belastingplichtig is of van een garagehouder, dan kan het zijn dat je maar btw betaalt over 50% van de prijs (exclusief marge). Je kan dan op jouw beurt btw aanrekenen over 50% van de doorverkoopprijs.

Een concreet voorbeeld

Je koopt een auto waarvoor je btw hebt teruggekregen op maar 50% van de prijs. Bij doorverkoop, als je de prijs bepaalt op 10.000 euro en beslist om ook btw toe te passen op 50% van de prijs, dan moet je uitgaan van de prijs exclusief btw, 21% btw meetellen op de helft van de prijs (of 10,5% op de totaliteit) om uit te komen op een totaal van 10.000 euro.

De berekening gaat als volgt:

10.000 / 1,105 = € 9.049,77 zbtw
10.000 – 9.049,77 = € 950,23 btw
9.049,77 / 2 = € 4.524,885 (bedrag waarop btw berekend wordt)
4.524,885 + 950,23 + 4.524,885 = € 10.000 (bedrag met toepasbare btw + btw + bedrag met niet-toepasbare btw)

Je hebt nu genoeg informatie om onaangename verrassingen te voorkomen over btw op de aankoop en/of verkoop van je tweedehands auto.

Heb je financiële steun en advies nodig om een tweedehands auto te kopen? Cofidis staat je bij om de best mogelijke keuzes te maken en alle informatie te verstrekken die je nodig hebt.

Ontdek onze autoleningen

Gepubliceerd in April 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt