Lening op afbetaling:
8 antwoorden op al je vragen

Renovatiewerken, meubelen, een nieuwe of tweedehandswagen , een elektrische fiets, vakantie, studeren in het buitenland, een persoonlijk project ... de meesten onder ons gebruiken een lening op afbetaling om een aankoop te financieren. Maar wat is dat nu eigenlijk, zo'n lening op afbetaling? En waar moet je aan denken? De antwoorden op de meest gestelde vragen zetten we hier voor jou op een rijtje.

De definitie

'Lening op afbetaling' is de wettelijke term. In het dagelijkse leven worden ze ook vaak 'persoonlijke lening' genoemd. Welke benaming je er ook aan geeft, een lening op afbetaling behoort tot de categorie van 'consumentenkredieten' en onderscheidt zich voornamelijk door twee kenmerken:

 • De duur (vaak uitgedrukt in aantal maanden) wordt bepaald bij de start volgens de aard van je project en je terugbetalingscapaciteit.
 • Van de eerste tot de laatste maand van het contract betaal je een vast bedrag terug. In tegenstelling tot andere kredietvormen is er geen voorschot of verhoogde laatste maandaflossing.

Hoelang en hoeveel?

De looptijd van een contract ligt gewoonlijk tussen 12 en 120 maanden. Heb je eenmaal een termijn gekozen, dan blijft die onveranderd tot aan de laatste aflossing. Het leenbedrag kan gaan van 2.500 euro voor een kleine aankoop zoals een computer, een meubel of een vakantie, tot zelfs 50.000 euro voor de financiering van een groter project.

Voor welke aankoop of behoefte?

Je kan een lening op afbetaling gebruiken voor om het even welk doel. Meestal wordt ze gebruikt voor:

 • Een voertuig: een nieuwe of tweedehandswagen, een elektrische fiets, motorfiets, mobilhome, enz.
 • Renovatie of verbeteringswerken: ramen, isolatie, zonnepanelen, carport, verbouwing van een verdieping, woninginrichting ...
 • Een persoonlijk of gezinsproject: reizen, studies, een belangrijke gebeurtenis (een huwelijk, een feest ...)

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hoeveel kost het mij?

De slogan 'Let op, geld lenen kost ook geld' vat het mooi samen. Wanneer je een lening terugbetaalt, betaal je naast het geleende kapitaal ook rente. De rentevoet is inderdaad belangrijk, maar het allerbelangrijkste is te kijken naar wat je in totaal terugbetaalt en naar de hoogte van de maandelijkse betaling. Je betaalt tenslotte niet in percentages terug, wel in euro. De meeste online simulators geven je vandaag een duidelijk beeld van alle kredietkosten.

Wat zijn de voordelen?

Vandaag kan je zowat alles online, ook een lening op afbetaling afsluiten. Met een kredietsimulator beschik je over alle nodige informatie: rentevoet, maandbedrag, looptijd ... Een ander voordeel van dit type lening :  is het antwoord positief, dan staat het geld op je rekening en je hoeft niet te verantwoorden wat je met het geleende geld van plan bent.

Wat is krediethergroepering?

Heb je meerdere leningen lopen, dan is het hergroeperen ervan een handige manier om een beter overzicht te hebben over je financiën en je geld makkelijker te beheren. Je houdt maar één lening over, je kan de looptijd verlengen, de maandaflossingen herbekijken en je kan rekenen op één en dezelfde contactpersoon.

Kan ik ook vervroegd terugbetalen?

Een onverwachte meevaller, een loonsverhoging, opbrengst uit de verkoop van goederen... Soms is de verleiding groot om een lening op afbetaling geheel of gedeeltelijk af te lossen vóór de einddatum. En dat mag ook van de wet. Toch is het belangrijk dat je alles zorgvuldig berekent, want je bent hiervoor een vergoeding verschuldigd. Dit noemt men de wederbeleggingsvergoeding. Is het bedrag van deze vergoeding ongeveer gelijk aan of hoger dan de resterende rente, dan blijf je je lening beter afbetalen zoals je in het begin gepland had.

Wat als ik sterf of mijn job verlies?

Een onverwachte gebeurtenis komt meestal ... onverwacht. Al even plots wordt die lening een te zware last voor jou of je gezin. Door een schuldsaldoverzekering af te sluiten, kan je met een gerust hart een lening aangaan. In geval van overlijden, jobverlies, tijdelijke arbeidsongeschiktheid, zal de verzekering het saldo terugbetalen of de maandaflossing voor zijn rekening nemen.

Ben je op zoek naar advies voor een lening of heb je een financiële vraag? Onze Cofidis-adviseurs helpen je graag met een oplossing op maat.

Simulatie persoonlijke lening

Gepubliceerd in Februari 2024 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt