Hoe minder uitgeven?

Trucs en tips om minder uit te geven

Er bestaan allerlei oplossingen om uw budget elke dag in evenwicht te houden. Deze oplossingen helpen u om een groter bedrag over te houden om van te leven, dat u vervolgens kunt uitgeven aan vrijetijdsbesteding, dingen die u graag doet of om te sparen.

Kleine besparingen op uw dagelijkse aankopen

Er zijn twee manieren om dagelijks over meer geld te kunnen beschikken: uw inkomsten verhogen of uw kosten verlagen. Het is gemakkelijker om de tweede manier toe te passen dan de eerste, temeer omdat bepaalde goede gewoonten eenvoudiger zijn geworden door de nieuwe manieren van consumeren.

Het is tegenwoordig immers mogelijk om geregeld dingen aan te kopen tegen verlaagde prijzen. Voor de dagelijkse boodschappen profiteert u bijvoorbeeld van de promoties en de verschillende commerciële acties van de winkels, maar ook van kortingsbonnen. Die bonnen zitten soms op de verpakkingen van producten, maar zijn ook online te vinden op de vele websites die deze afdrukbare bonnen verdelen. Voor de aankoop van kleding zijn de solden een ideale periode om uw kleerkast aan te vullen tegen een lage prijs. Zo’n uitverkopen komen alsmaar vaker voor dankzij de speciale salesperioden. De consumenten profiteren ook van de aanbiedingen op websites voor privéverkopen, die de collecties van grote merken van de vorige jaren aanbieden tegen verlaagde prijzen: kleding, schoenen, lingerie, linnengoed, enz. Ook voor reizen kan men profiteren van verlaagde prijzen.

Tot slot zien we ook een verhoogd aanbod op de tweedehandsmarkt, vooral voor kleding en meubels. Consumenten vinden alsmaar beter hun weg naar rommelmarkten, braderieën, zoekertjessites voor particulieren, ... om te besparen of om voorwerpen die nog in goede staat zijn een tweede leven te geven. Ook de ruilhandel begint zich te ontwikkelen.

Een belangrijke voorzorgsmaatregel die u moet nemen: vergelijk vóór elke aankoop de aanbiedingen en de prijzen van de handelaars, zowel in de gewone winkels als op de koopwebsites.

Huis, wagen: uw facturen verlagen voor een flexibeler budget

Een wagen is voor veel mensen onmisbaar, maar er komen heel wat kosten bij kijken: brandstof, verzekering, onderhoud, herstellingen, enz. Er bestaan nochtans oplossingen om de kost van uw auto te laten dalen. Het is mogelijk om, volgens ieders behoeften en vaardigheden, uw rijstijl aan te passen en zo minder brandstof te verbruiken. U kunt zelf uw wagen onderhouden of onderdelen kopen om een kleine panne te herstellen of een onderdeel te vervangen. U kunt de verzekeringstarieven vergelijken en van verzekering veranderen als een andere offerte interessanter lijkt. Om naar het werk en terug naar huis te rijden, kunt u aan carpooling doen door u in te schrijven op een speciale site. Mensen die minder afhankelijk zijn van hun wagen kunnen tot slot ook kiezen voor autodelen, een systeem waarbij u een auto vrij kunt gebruiken als u die nodig hebt. Dit systeem komt vooral op in de grote steden.

Het huis, de facturen en de gas- en elektriciteitskosten vertegenwoordigen een groot deel van de kosten waarvan vaak wordt gedacht dat ze niet te verlagen zijn. Toch is het mogelijk om deze kosten te verminderen door kleine dagelijkse maatregelen of door aanpassingswerken aan uw huis. Zo kunt u bijvoorbeeld uw water- en elektriciteitsfactuur verlagen: zet toestellen in stand-by uit en laat opladers niet nodeloos in het stopcontact zitten, ontdooi geregeld de diepvriezer, neem een douche in plaats van een bad, recupereer het regenwater, enz. Het is tot slot ook mogelijk om uw huis zodanig uit te rusten dat comfort en energiebesparing hand in hand gaan: windenergie, zonnepanelen, warmtepompen, dak- en zolderisolatie, nieuwe ramen en deuren, dubbele beglazing, … Dit zijn allemaal oplossingen om het welzijn bij u thuis te verbeteren en de energiefactuur te verlagen. Deze werken brengen in het begin uiteraard kosten met zich mee, maar de investering betaalt zichzelf terug na enkele jaren.

Samenvatting

Om uw budget opnieuw wat flexibiliteit te geven, kunt u dankzij een aantal goede reflexen minder uitgeven en met een geruster gemoed naar het einde van de maand kijken. Het is altijd nuttig om de prijzen te vergelijken voor u iets koopt en op zoek te gaan naar promoties, solden, privéverkopen, tweedehandsspullen, zelfs ruilhandel. Ook voor de wagen of het huis kunnen een paar kleine dagelijkse handelingen en enkele aanpassingswerken de factuur verminderen.