Fietslening: jouw elektrische
fiets binnen handbereik

Elektrische fietsen en elektrische steps of e-steps werden de laatste jaren enorm populair. Logisch ook. Ze zijn gebruiksvriendelijk. Ze zijn perfect om vlot zowel korte als langere afstanden te overbruggen. En ze zijn bovendien goed voor het milieu omdat ze de emissie van broeikasgassen helpen reduceren.

Ze komen wel met een stevig kostenplaatje. Afhankelijk van de tweewieler die jij in gedachten hebt, varieert de kostprijs van een elektrische fiets tussen € 1.000 en € 10.000 euro. De prijs van een elektrische step varieert tussen de € 250 voor een zeer basic model tot boven de € 1.000 voor een erg betrouwbaar en duurzaam model.

Wist je dat een fietslening en andere financiële oplossingen jou kunnen helpen met de financiering van de aankoop van een elektrische fiets of een elektrische step? Daarnaast zijn er op heel wat plaatsen premies en subsidies die helpen om de aankoop van jouw elektrische fiets financieel mogelijk te maken.

Wil je weten hoe ook jij kunt overschakelen naar groene mobiliteit zonder je blauw te betalen? Zeker blijven lezen dan.

De markt voor elektrische fietsen en steps in België.

Ben jij van plan om een elektrische fiets te kopen? Je bent niet alleen. In 2023 werden in ons land voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan gewone fietsen. Bovendien geeft bijna de helft van de Belgen aan dat ze op korte termijn een elektrische fiets willen kopen. Dat blijkt uit een recent marktonderzoek van mobiliteitsfederatie Traxio.

Ook de sportieve elektrische fiets is erg gegeerd. En uit dezelfde bevraging blijkt ook dat de speed pedelec nergens zo populair is als in ons land.

Voordelen van de elektrische fiets en de elektrische step

De elektrische fiets, de e-step en de elektrische sportfiets zijn in geen tijd enorm populair geworden. Ze combineren dan ook een waaier van voordelen, waardoor heel wat mensen geïnteresseerd zijn in deze groene alternatieven voor de wagen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Voordelen van de elektrische fiets voor het woon-werkverkeer

Wat het woon-werkverkeer betreft, zijn dit de belangrijkste voordelen van de elektrische fiets of de e-step:

 • Bepaalde plaatsen zijn gemakkelijker te bereiken met de elektrische fiets of step. Denk maar aan locaties die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.
 • De elektrische fiets of step zijn sneller op trajecten met veel files.
 • Een elektronische step en een e-bike zijn goed te combineren met andere transportmiddelen. Bijvoorbeeld met de trein of de bus.
 • Je hoeft je niets meer aan te trekken van de parkeerproblemen in de stad. De e-step kan gewoon mee binnen in het kantoor. De elektrische fiets – met een stevig slot – in het fietsenrek.
 • Ze vragen minder fysieke inspanning dan de klassieke fiets of step. Je komt – powered by het elektrisch motortje – niet bezweet toe op kantoor.

Voordelen van de elektrische fiets voor het milieu en jouw gezondheid

Naast de voordelen voor het woon-werkverkeer, hebben de elektrische fiets en de e-step nog heel wat andere troeven:

 • Ze zijn milieuvriendelijker dan motorvoertuigen. Je bent heel mobiel en verkleint tegelijkertijd jouw ecologische voetafdruk.
 • Ze zijn heel makkelijk te gebruiken en bieden flexibiliteit.
 • Mensen die niet zo’n goede conditie hebben om te fietsen, komen nu toch weer op plekken die voorheen verleden tijd waren. Sportieve mensen die niet super-sportief zijn, sprinten vlotjes de Ardense hellingen op.
 • Je kan je goedkoop verplaatsen.

De nadelen? We gaven het al aan: het kostenplaatje. Daarnaast is de veiligheid ook een aandachtspunt. Omwille van de snelheid en het gebrek aan bescherming gebeuren er – zeker met elektrische steps – regelmatig ernstige ongevallen. Voorzie dus zeker de nodige bescherming!

Beschikbare premies en subsidies om een elektrische fiets te kopen

Hoewel je bij de aankoop van een elektrische fiets geen recht hebt op een fiscaal voordeel zoals bij elektrische wagens, kan je onder bepaalde voorwaarden toch een premie krijgen.

Het gaat dan om gewestelijke of lokale initiatieven. Zoek dus zeker uit of je in jouw gewest of in jouw gemeente recht hebt op een premie. Op de website van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer kan je hulp vinden. Maar check zeker ook de website van jouw gemeente voor de meest actuele informatie.

Voorbeelden van lokale premies voor elektrische fietsen

We geven je graag enkele voorbeelden van gewestelijke en lokale premies voor de aankoop van een elektrische fiets:

 • Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan is het interessant om te weten dat de Brusselse overheid haar inwoners aanmoedigt om de auto in te ruilen voor groenere alternatieven. En dat ze daar ook een premie – de Brussel'Air-premie – voor over heeft. Deze premie is afhankelijk van jouw gezinsinkomen en bedraagt in functie daarvan € 505, € 705 of € 1.010. Een bedrag dat jijzelf of jouw gezinsleden dan geheel of gedeeltelijk kunnen gebruiken om een elektrische fiets of een elektrische step te kopen.
 • Ook in het Waals Gewest ondersteunt de overheid inwoners die voor het eind van 2024 overschakelen naar de elektrische fiets met de Prime Régionale Vélo.
 • In Gent kan je een premie van maximaal € 500 aanvragen als je jouw nummerplaat uiterlijk 31 oktober 2025 laat schrappen en jouw wagen inruilt voor een nieuwe elektrische fiets, een speed pedelec of elektrische bromfiets. Check dus zeker de voorwaarden.

De fietsvergoeding en het mobiliteitsbudget

Daarnaast bestaat er een fiscaal interessant regime voor woon-werkverplaatsingen met de fiets. Ook als je je verplaatst met een elektrische fiets.

Om jou als fietsende werknemer financieel een duwtje in de rug te geven, kan jouw werkgever je immers een fietsvergoeding toekennen. Dit is niet verplicht, tenzij het expliciet is opgenomen in een sectorale of ondernemings-cao of het arbeidsreglement

Jouw werkgever kan er bovendien voor opteren om een mobiliteitsbudget in te voeren waarin ook de optie vervat zit om jouw bedrijfswagen te vervangen door groene alternatieven zoals de elektrische fiets.

De fietslening om jouw elektrische fiets te kopen

Heb je al een bepaalde elektrische fiets, e-step of elektrische sportfiets in gedachten? Wil je liever niet aan jouw spaarcenten raken om die droomfiets te kopen?

Weet dan dat je ook terecht kunt bij kredietverleners die fietsleningen of leningen voor je fiets aanbieden aan voordelige tarieven. Een fietslening is een persoonlijke lening met een vaste rentevoet en volgens een vaste looptijd. Elke maand gaat er dus een vast bedrag van jouw rekening, zo lang als de fietslening loopt. Je kan natuurlijk ook voor een andere financiële oplossing kiezen.

Hoe graag je die spiksplinternieuwe elektrische fiets of elektrische sportfiets ook in huis wil halen, … maak eerst een simulatie. Het is belangrijk om de basisvoorwaarden van de verschillende kredietverstrekkers die een fietslening aanbieden met elkaar te vergelijken.

Daarbij zijn niet alleen de rentevoeten belangrijk. Dit is een checklist die je je zeker moet stellen als je een fietslening wil afsluiten:

 • Bevat de fietslening voorwaarden rond het minumumbedrag dat ik moet lenen en het maximumbedrag dat ik mag lenen?
 • Hoe snel is het krediet beschikbaar na mijn aanvraag? En wat is de looptijd van de afbetaling?
 • Moet je eerst bewijsstukken voorleggen?
 • Welke rentevoet heeft de fietslening? Wat is het JKP (een jaarlijks percentage van het totale kredietbedrag)?
 • Varieert de rente van de fietslening volgens het soort fiets dat je wil laten financieren? Kan je bij die kredietverstrekker ook leningen voor e-steps afsluiten met dezelfde rentevoet?
 • Wat is het percentage van het aankoopbedrag? Kan je meer lenen dan de kostprijs van de fiets om bijvoorbeeld de verzekering ervan ook te betalen?

Heb je de antwoorden op deze vragen? Dan weet je welke fietslening het best tegemoetkomt aan jouw concrete situatie.

Check bij de vergelijking zeker ook de financiële oplossingen die wij bij Cofidis aanbieden voor je fietslening. Of neem contact met ons op. We helpen je graag om tot een fietslening te komen die beantwoordt aan jouw noden.

Vraag jouw persoonlijke fietslening aan

Gepubliceerd in Mei 2024 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt