Nieuwe keuken:
deze tips zal je zeker kunnen smaken

De keuken is vandaag de dag een echte leefruimte geworden. Meer en meer open, functioneel en mooi. En van zelfbouw tot maatwerk, er is een oplossing voor elke droom en elk budget. Om je te helpen bij je keuze, hebben we alles uit de keukenkast gehaald. Daar gaan we!

De activiteitendriehoek

Dit is zonder twijfel het eerste en belangrijkste aandachtspunt. Deze driehoek verenigt de drie hoofdactiviteiten van je keuken: de voedingszone met alle plekken waar je voedsel bewaart, de kookzone met de oven en kookplaat, en tenslotte de schoonmaakzone met de gootsteen en vaatwasser. De afstand tussen deze zones mag niet te groot zijn, want je beweegt je continu van de ene naar de andere. Voorzie naast het fornuis een werkoppervlak van minstens 50 cm aan de ene, en minimaal 20 cm aan de andere kant. Zo kan je niet alleen comfortabel alle ingrediënten bereiden, maar ook de stelen van je pannen naar de buitenkant van de kookplaat draaien. Ga je voor een kookeiland, zorg dan voor minstens één meter vrije ruimte rondom. Het zal je een hoop keukennachtmerries besparen!

Alles wat je wil …

… of alles wat je nodig hebt? De mogelijkheden bij het samenstellen van een keuken zijn om duimen en vingers af te likken: inrichting, afwerking, accessoires. Stel eerst een lijstje op van wat je echt nodig hebt (kookplaat, koelkast, bergruimte, werkblad, …), kortom alles wat onmisbaar is. In een tweede kolom noteer je alles waar je van droomt: eiland, fluisterstille dampkap, premium kraanwerk en afwerkingen, bijkomende elektrotoestellen, sfeerverlichting …) In een derde kolom noteer je onder andere alles wat nodig is om extra licht binnen te brengen door een muur open te maken, een extra raam, een nieuwe vloer of een likje verf voor de muren, een glazen wand … Met zo’n lijstje zal je meteen het licht zien, en je keukenontwerper ook!

Bouwpakket of op maat?

Ben je een rasechte doe-het-zelver, dan kan je al vanaf 3.000 euro met een zelfbouwpakket aan de slag. Heb je meer ervaring met een houten lepel dan met een schroevendraaier, dan laat je de montage beter over aan een vakman. Je keuken wordt helemaal volgens de regels van de kunst geïnstalleerd, en je geniet bovendien van een jarenlange garantie. Een ingerichte keuken kost je gemiddeld tussen 5.000 en 10.000 euro, inclusief installatie. Ga je voor topkwaliteit, helemaal op maat, met de modernste apparatuur, dan mag je de genoemde bedragen gerust verdubbelen.

Een expert: altijd een goed plan.

Een expert komt altijd met oplossingen waar je zelf nooit aan dacht. Stap naar hem toe met je wensen en behoeften, de juiste afmetingen en een welbepaald budget. En vertel hem ook wie er in huis woont, hoe groot iedereen is en op welke manier je de keuken wil gebruiken. Twee kleine kinderen of een huisdier kunnen belangrijk zijn voor de keuzes die je moet maken op vlak van bereikbaarheid en veiligheid. Wie graag kookt heeft ook heel andere wensen en verwachtingen dan iemand die de keuken enkel gebruikt om kant-en-klaarmaaltijden op te warmen.

Weinig plaats, grootse ideeën

Is je ruimte eerder beperkt, dan zijn alle ideeën om ze te optimaliseren natuurlijk meer dan welkom. Deze zal je zeker kunnen smaken! Gebruik de volledige hoogte van de keuken, met bijvoorbeeld een groot opbergrek voor wijnflessen van vloer tot plafond. Of bevestig muurbeugels om vouwstoelen aan op te hangen, een metalen stang met ophanghaken onder de bovenkasten of een magnetische messenhouder van muur tot muur. Kies voor een inklapbare ontbijttafel voor een makkelijkere doorgang. Of bevestig met zuignapjes een kruidenrekje aan de zijkant van je koelkast. Zo geef je je keuken een heel praktisch en persoonlijk tintje.

Nog een paar tips

Je wil zo graag een open keuken, maar je bent bang voor geurtjes of lawaai? Overweeg dan misschien een glazen schuifdeur of scheidingswand. Zo kan je de keuken afsluiten terwijl je toch oogcontact houdt met je gezin en je gasten. Wil je de ruimte wat meer afbakenen zonder ze echt af te scheiden? Dan zijn een bar, een eiland of een hoge tafel erg praktische oplossingen die de ruimte meteen extra uitstraling geven. Als toetje nog een laatste tip: moet je werken uitvoeren aan de structuur van het gebouw, plan die dan eerst. Eens je keuken geïnstalleerd is, blijft ze gemiddeld voor 15 jaar onveranderd.

Financier de aankoop of renovatie van je keuken met de financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • Hoe verloopt mijn kredietaanvraag?

  Wanneer je een aanvraag indient, ontvang je onmiddellijk een principieel antwoord. Van zodra je alle bewijsstukken hebt ingediend, ontvang je een definitief antwoord.

  Meer weten

 • Wat betekent JKP?

  Bij het aangaan van een consumentenkrediet kom je steeds de term JKP tegen, maar waarvoor staat die afkorting nu precies?

  Meer weten

 • Voordelen van een persoonlije lening

  Een persoonlijke lening heeft heel wat voordelen: aantrekkelijke rentevoet, geen bewijsstukken nodig, 100% duidelijkheid... Ontdek ze hier allemaal!

  Meer weten

 • Wat is een verbouwingslening?

  Een renovatielening is een lening op afbetaling met een bedrag, rentevoet, looptijd en aflossingen die vastgelegd zijn in een aflossingstabel. Je hebt geen offertes of facturen nodig.

  Meer weten

 • Hoe je budget goed beheren?

  Er bestaan meerdere manieren om je budget in evenwicht te houden. De belangrijkste tip: maak een overzicht van je vaste inkomsten en je uitgaven. Een overzicht.

  Meer weten

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.