Koersfiets kopen?
Zo kies je de perfecte racefiets

Ons landje heeft een stevige traditie in het wielrennen, en ook het dameswielrennen kent de laatste jaren een enorme boost. Resultaat: steeds meer mannen en vrouwen trekken er samen op uit op hun blitse koersfiets, zeker nu het buitensporten populairder is dan ooit. Wil je zelf ook aansluiten bij één van de vele liefhebber-pelotons maar sta je nog wat te ‘surplacen’ bij het kiezen van je nieuwe racefiets? Met deze 5 stappen ben jij straks klaar voor elke ronde, klein of groot.

1. Welke wielrenner ben jij?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: welk soort wielrenner ben je of wil je worden? Ben je echt een beginner en wil je twee à drie keer per week een tochtje maken en af en toe ook eens met de fiets naar het werk? Of heb je al goeie benen en wil je een fiets voor intens gebruik? Het beklimmen van een paar stevige hellingen of de challenges aangaan die je voorgeschoteld krijgt in je favoriete sportapp bijvoorbeeld?

Maak de juiste keuze volgens jouw niveau:

 • Beginner: een robuust en comfortabel model met betrouwbaar versnellingsapparaat, fietskader (frame) uit staal of aluminium.
 • Gevorderd: een licht en gestroomlijnd kader in carbon of titanium, snel schakelapparaat met twee of drie kettingbladen vooraan (dubbel of triple crankstel), lichtgewicht wielen.
 • Wedstrijdniveau: vederlichte aerodynamische en rigide materialen, wielen en frame, een high-end schakelapparaat (zelfs draadloos), upgradebaar.

2. Welke materialen?

Het materiaal van het frame of kader is enorm belangrijk, want het is tenslotte de ruggengraat van je fiets. Door het juiste materiaal te kiezen gaat je fiets langer mee en kan je de randapparatuur laten mee-evolueren. Dat is goedkoper dan je fiets volledig te moeten vervangen wanneer je niveau stijgt.

 • Staal: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is staal niet het slechtste materiaal. Bij basismodellen is zo’n stalen kader vaak zwaar, maar wel betrouwbaar en gemakkelijk te herstellen. Kies je voor een duurder model, dan bestaan er net zo goed high-tech stalen frames die je een perfect compromis bieden tussen flexibiliteit, stijfheid en gewicht.
 • Aluminium: ongetwijfeld de beste materiaalkeuze om mee te starten en geleidelijk aan te evolueren. Het biedt een aangenaam comfort en zodra je wat hogerop kijkt in het aanbod wordt ook het gewicht interessant. Aluminium wordt ook warmtebehandeld om de elasticiteit en de sterkte te verbeteren. Vaak is de voorvork van een alu racefiets in carbon om de stijfheid en stabiliteit te vergroten.
 • Carbon: vandaag het materiaal bij uitstek! Licht, rigide, soepel, comfortabel ... afhankelijk van de vezels en de manier waarop ze geweven zijn (dichtheid en richting), biedt carbon je de beste prestaties. Gezien de prijs en het meer technische aspect, moet je al een bijzonder goed niveau hebben om de voordelen ervan te kunnen waarderen.
 • Titanium: comfortabel, lichter en stijver. De fabricage is helaas erg duur en dat is meteen de reden waarom titanium niet op grote schaal gebruikt wordt. Het is wel enorm goed bestand tegen roest, dus ideaal als je nog jàààren met hetzelfde frame kilometers wil malen.

3. Welke onderdelen?

De geometrie van het frame en het materiaal is bepalend voor de prestaties van je fiets, maar ook de andere onderdelen zijn van essentieel belang. En ook hier zal je keuzes moeten maken in functie van het gebruik (wielertoerist, intensief gebruik, competitie). Dit zijn de drie belangrijkste onderdelen:

 • De ‘groep’: bestaat uit de kettingbladen (vooraan), de cassette (verzameling tandwielen achteraan), het schakelsysteem, de wielassen, enz. Het belangrijkste is de precisie en de betrouwbaarheid bij het schakelen. Als je budgetkeuzes moet maken, bespaar dan liever op iets anders dan op het schakelapparaat. Hoe beter het werkt, hoe meer plezier je eraan beleeft en hoe beter jij zal presteren.
 • De wielen: de keuze van je wielen is bepalend voor de prestaties van je fiets. Laat ook hier het gebruik je keuze bepalen. Kies een smalle, lichte aerodynamische carbonvelg (+30 mm hoog) voor klimmen en tijdrijden of kies voor een iets bredere aluminium velg voor meer comfort bij lange ritten.
 • Remmen: hoewel hydraulische velgremmen bijzonder efficiënt zijn, worden schijfremmen steeds gebruikelijker, ook bij racefietsen. Net zoals bij alle andere onderdelen schuilt het prijsverschil in het gewicht: elke grammetje minder = meer euro’s.

4. Voor welk budget?

De prijsverschillen zijn net zo groot als de tijdsverschillen in een bergetappe. Bij de instapmodellen vind je correct uitgeruste aluminium fietsen vanaf 800 euro. Kies je echter voor een model rond 1.500 à 1.700 euro, dan krijg je voor dat geld een fiets die veel beter presteert en waar je wellicht veel meer en langer plezier aan beleeft. De prijs van een carbonfiets met premium onderdelen en ultralichte wielen ligt gemiddeld tussen 2.500 en 5.000 euro. Sommige modellen kosten zelfs de prijs van een kleine auto (10.000 euro).

5. Laatste tips?

Een koersfiets is zoveel meer dan onderdelen en materialen. Wil je op de beste manier starten aan je nieuwe hobby, ga dan zeker langs bij een gespecialiseerd fietshandelaar. Zij zullen je het beste advies geven op maat van jouw mogelijkheden, wensen en lichaamsbouw. Wil je niet meteen gaan voor nieuw, neem dan eens een kijkje op de tweedehandssites. Bij de start van de lockdown hebben heel wat mensen een racefiets gekocht, maar intussen besloten dat fietsen toch niets voor hen is. Voor jou de kans om een recent model op de kop te tikken met weinig kilometers op de teller! Zo kan je het zelf uitproberen zonder meteen al te veel geld uit te geven.

Een persoonlijk project of nieuwe aankoop? Je Cofidis-consulent staat voor je klaar met een financieringsoplossing op maat.

Ontdek het hier

Gepubliceerd in September 2021 - Delen via :

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • Welke alternatieven voor de auto?

  Fiets, step, monowiel, scooter ... zo kies je voor beter vervoer in en buiten de stad.

  Meer weten

 • 11 fietstochten om België te (her)ontdekken

  De wereld zien kan ook dichtbij huis. Met dit overzicht van de mooiste fietstochten geef je zowel je ogen als je benen de kost!

  Meer weten

 • Cofidis is trots op zijn G-sportkampioenen

  Al sinds 2009 rijdt er in de sporen van de Cofidis wielerploeg een G-sport wielerteam dat aan wedstrijden en kampioenschappen deelneemt.

  Meer weten

 • Elektrische fiets? Slim kiezen doe je zo

  Elektrische fietsen zijn enorm populair en dat is terecht, want een elektrische fiets biedt veel voordelen. Met onze tips kies je het juiste model.

  Meer weten

 • Wat zijn je rechten als consument?

  Wat zijn zoal je rechten wanneer je aankopen doet met een kredietkaart? Een tip: lees eerst even dit artikel voor je de aankopen bevestigt.

  Meer weten

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.