Premies 2021 voor
energie en duurzame mobiliteit

Traditiegetrouw treden bij de start van een nieuw jaar ook nieuwe maatregelen in werking. De twee belangrijkste thema's zijn de energiepremies en de zogenaamde zachte of duurzame mobiliteit. En dat is zeker niet onterecht, want onze huisvesting en onze verplaatsingen nemen een flinke hap uit ons maandbudget. Van klein duwtje in de rug tot vette cheque, in dit korte overzicht ontdek je per regio op welke steun je kan rekenen. Je vindt meteen ook alle links naar de officiële pagina's en bedragen.

Verwarming, isolatie en renovatie

 • Vlaanderen

  Vlaanderen voorziet premies voor woningen die dateren van vóór 1 januari 2014. De bedragen zijn in alle gevallen beperkt tot veertig procent van het factuurbedrag. Wie een bescheiden inkomen heeft, kan rekenen op een verhoging. Het premiesysteem is bedoeld om mensen aan te moedigen over te schakelen op modernere, minder vervuilende en efficiëntere technologieën. De premies betekenen een voordeel voor jou, en voor het milieu. Verwarmingsketels, warmtepompen, ventilatiesystemen, isolatie ... voor alle info en premieaanvragen kan je terecht bij netbeheerder Fluvius.

 • Brussel

  In Brussel gelden de premies voor gebouwen ouder dan tien jaar (en bij plaatsing van een warmtepomp of zonneboiler in een nieuwe woning). Naast de negen verschillende premies is er een interessante nieuwigheid. Het Brussels Gewest heeft een bonussysteem gecreëerd dat je beloont wanneer je bepaalde werken gelijktijdig laat uitvoeren. Op die manier wil het je stimuleren om een combinatie van oplossingen te realiseren die samen je energieprestaties extra verbeteren. Deze bonus kan oplopen tot twintig procent van alle premies! Alle details en nieuwigheden van de energiepremies 2021 vind je hier.

 • Wallonië

  Ook in 2021 blijven de premies dezelfde als in 2020 en 2019. Het systeem is gebaseerd op vijf inkomenscategorieën. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de steun die je ontvangt. Algemeen beschouwd worden premies toegekend voor toestellen en werken die de energieprestaties van je gebouw verbeteren (EPB). Raadpleeg de website van de SPW Logement voor alle informatie over de beschikbare premies. Belangrijk: in Wallonië moet je woning minstens vijftien jaar oud zijn en je dient verplicht een (eveneens gesubsidieerde) energieaudit te laten uitvoeren vooraleer je een aanvraag kan indienen.

Zonnepanelen

 • Vlaanderen

  Ook al was er bij de start van het jaar heel wat ophef, toch blijven zonnepanelen een goede investering. Sinds 1 januari 2021 heeft Vlaanderen een injectietarief ingevoerd. Wanneer je het teveel aan opgewekte energie van je zonnepanelen in het net injecteert, krijg je daarvoor een financiële vergoeding. Het bedrag per kWh hangt af van je elektriciteitsleverancier, zij bepalen het tarief waaraan ze jouw elektriciteit kopen. Dit komt bovenop de premie van maximaal 1.500 euro wanneer je de zonnepanelen aankoopt. Om van dit systeem te kunnen genieten, moet je een digitale meter installeren, ook wel slimme meter genoemd. Denk eraan: schakel je over naar dit tarief, dan betaal je niet langer het prosumententarief (gemiddeld 300 euro). Alle info vind je hier.

 • Brussel

  2020 betekende in Brussel het einde van de terugdraaiende teller. Het systeem moest plaats maken voor een compensatieregeling. In 2021 zal het aantal groenestroomcertificaten voor nieuwe installaties worden verminderd en de digitale meter wordt verplicht. Ondanks de verlaging van deze premies blijft zonne-energie op lange termijn interessant gezien de prijsdaling van de panelen.

 • Wallonië

  Na lange discussies voerde Wallonië in 2020 eindelijk het 'prosumer-' (of prosumenten-) tarief in. Dit betekent dat eigenaars van zonnepanelen voortaan betalen om hun overtollige elektriciteit op het netwerk te injecteren. Om een 'zachte' overgang naar dit nieuwe systeem te garanderen, worden deze kosten vergoed door een premie. In 2021 wordt de kost voor honderd procent vergoed door de premie. In 2022 en 2023 zal de premie nog 54,27% bedragen van de kost die je betaalt. Vanaf 2024 zal je, net als in Vlaanderen, je ongebruikte elektriciteit kunnen verkopen. Bovendien zijn er plannen om twee premies toe te kennen: één voor de installatie van een dubbele debietmeter en één voor de installatie van meet- en regelapparatuur. Meer details vind je op de website van energie.wallonie.

Elektrische fietsen

 • Vlaanderen

  Op dit ogenblik is er geen gewestelijke premie voor de aankoop van een elektrische fiets. Sommige gemeenten bieden wel een kleine tussenkomst. Je kan het best rechtstreeks contact opnemen met je gemeente om te weten of zij een premie voorziet.

 • Brussel

  Woon je in de hoofdstad, dan kan je in ruil voor het inleveren van je nummerplaat een Bruxell'Air-premie krijgen tot 505 euro. Sommige gemeenten in het Brussels Gewest kennen ook verschillende aankooppremies toe. Een elektrische fiets kopen geeft je in elk geval de wind in de rug!

 • Wallonië

  Er zijn nogal wat wijzigingen in de premies voor de aankoop van een fiets met elektrische trapondersteuning, een ombouwset of een gewone, niet-elektrisch aangedreven fiets. De premies variëren van vijftig tot vierhonderd euro en het goede nieuws is dat ze gelden voor zowel nieuwe als tweedehandsfietsen, en dit voor fietsen aangekocht sinds 1 juli 2020! Voorwaarde: je dient de fiets minstens veertig procent van de tijd voor je woon-werkverkeer te gebruiken.

Kies voor meer energie besparen en duurzaam investeren, met het advies en de verschillende financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Februari 2021 - Delen via :

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • 11 fietstochten om België te (her)ontdekken

  De wereld zien kan ook dichtbij huis. Met dit overzicht van de mooiste fietstochten geef je zowel je ogen als je benen de kost!

  Meer weten

 • 7 tips om beter je budget te beheren

  Efficiënt je financiën beheren en toch voldoende middelen hebben om te leven zoals je wil? Dan komen deze handige tips goed van pas!

  Meer weten

 • 5 tips om een winterdip te voorkomen

  Op zoek naar wat heldere tips voor voldoende licht in huis, ook tijdens de winter?

  Meer weten

 • Tips voor je nieuwe keuken

  Een nieuwe keuken kiezen is fantastisch … moeilijk. Met dit recept maak je geslaagde keuzes.

  Meer weten

 • Online shoppen? Let op de kleine lettertjes

  Koop jij je volgende auto of motor ook via internet? Deze eenvoudige tips helpen je meteen goed op weg.

  Meer weten

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.