E-bikes: hybride, sportief of high speed

Elektrisch fietsen? Dat gaat vooruit! En niet alleen op de baan. Elektrische fietsen of e-bikes zijn razend populair bij jong en oud. Voor slim woon-werkverkeer maar ook voor heerlijke tochtjes in je vrije tijd. Welk type elektrische fiets kies je? Hybride of pedelec? Welke motor en accu? Hoe zit dat met de actieradius? Wat is een goede prijs? Neem plaats op je zadel, en volg ons. We wijzen je de weg.

Antwoorden nodig? Wij stellen de juiste vragen voor jou.

Elektrische fietsen heb je in vele verschillende vormen, maten en prijzen. Van mountainbike tot damesfiets , van koersfiets tot plooifiets. Voor alle fietsmodellen zijn er elektrische alternatieven. Maar hoe maak je de juiste keuze? We helpen je op weg. Zo rijd jij straks met de juiste e-bike naar huis.

Welk gebruik?

Wil je elektrisch fietsen om de files te vermijden naar kantoor? Of om af en toe mooie tochtjes te maken in je vrije tijd? Schaf je een elektrische fiets aan voor de langere ritten en ruil je resoluut je auto in? Of hou je het op sportief fietsen? Bedenk goed waarom je voor een e-bike kiest. Want een elektrisch vouwmodel past net iets handiger in de kantoorlift, een speed pedelec (wel 45km/uur!) brengt je even ver als je auto en met een elektrische mountainbike kan je de wilde natuur aan.

Welke actieradius?

Een uniforme formule om alle e-bikes te vergelijken bestaat helaas nog niet. Hoe ver je kan fietsen, voor je volgende oplaadbeurt? Dat gaat van 20 tot 100 km, afhankelijk van het type elektrische fiets. Onthoud, hoe hoger de capaciteit van je batterij, hoe langer je kan fietsen zonder opladen. Om je een idee te geven, met 300 tot 400 Wattuur kan je zo’n 30 tot 60 km fietsen voor je volgende oplaadbeurt. Het geheugensteuntje gaat zo: Neem accuspanning (bv. 36 V) en de stroomsterkte (bv. 12 Ah), vermenigvuldig beiden en je krijgt je Wattuur (36 V x 12 Ah = 432 Wattuur).

Welke accu?

We fietsen even door de technische fiches, en vatten voor jou samen:

De batterij van je e-bike bepaalt al snel 30 tot 50% van de prijs. Er zijn vier uitvoeringen.

 • Lood (Pb): Deze accu weegt zwaar, is gevoelig voor zelfontlading en niet goed recycleerbaar. Het is de goedkoopste optie op de markt en voorziet de instapmodellen.
 • Nickel-Metaal Hybride (Ni MH): Deze accu is ook gevoelig voor zelfontlading, maar weegt lichter dan lood en is beter recycleerbaar.
 • Lithium-Ion (Li-Ion): Licht in gewicht en goed recyclebaar, daarom is dit de meest gekozen accu.
 • Lithium-Polymeer (Li-Po) De nieuwste in de reeks. Deze accu is het duurst in aanschaf, maar zeer compact en licht, gaat een pak langer mee en is goed recycleerbaar.

Lithium-batterijen zijn dan wel iets duurder in aanschaf, ze zijn veel lichter en gaan een pak langer mee.

Tip: Heb je graag een steuntje in de rug bergop? Kies dan voor een accu van minstens 36V. Vaak op tocht in een vlak landschap? Dan kom je zeker toe met 24V.

Plaats van de motor?

Je hebt twee opties: in de wielen of in de trapas. Motor in het voorwiel? Dan lijkt het alsof je vooruit getrokken wordt. Als de accu bij de bagagedrager zit, geeft dat een ideale gewichtsverdeling. Zit de motor in het achterwiel? Dat fietst iets lichter en sportiever. De motor in de trapas? Dat voelt zoals je fietsen gewoon bent, maar maakt wat meer geluid dan een motor in het wiel.

Extra opties?

Van fietstassen in alle maten en kleuren om je boodschappen op te bergen, tot kinderstoeltjes voor verschillende leeftijden, warme handschoenen aan het stuur voor de winter, of een handige bekerhouder om de sportieve dorst te lessen, ... Jouw elektrische fiets pimp je naar wens.

Prijskaartje?

Elektrische fietsen starten vanaf € 500 en lopen op tot in de duizenden. Je kan net zo duur gaan als je zelf wenst. Is het voor af en toe? Of ga je er dagelijks mee naar het werk? Laat je je auto vaker staan, dan spaar je zowel brandstof-, onderhoud- en parkeerkosten uit. Maak dus je eigen rekening en bepaal je budget. Een elektrische fiets kan wel eens een hele goede investering zijn. Na het werk ben je vrij van stress, lekker uitgewaaid. Bovendien zijn elektrische fietsen btw-aftrekbaar.

Productie?

Weet dat 95% van de elektrische fietsen ‘made in China’ zijn. Elk merk heeft zo zijn kwaliteit. Aan jou de keuze. Controleer wel altijd of je elektrische fiets EN15194-gecertificeerd is: de garantie dat je e-bike voldoet aan de Europese norm.

Goed gekozen na testrit

Een elektrische fiets koop je niet zomaar. Daar neem je even de tijd voor. Je zal er jaren plezier aan beleven. Ga goed voorbereid naar de betere fietsenwinkel in je buurt. Laat je adviseren en maak zeker een paar testritten met verschillende e-bikes. Evalueer comfort, grootte en gewicht. Kan je bochten soepel nemen? Zoek ook een steile helling op en, niet vergeten, test de remmen tijdens het dalen.

Antidiefstal? Dat is niet hetzelfde als goed verzekerd

Elektrische fietsen zijn helaas ook populair bij dieven. De meeste e-bikes hebben standaard een goed slot als diefstalbeveiliging en volgsystemen via handige apps. Dat is een goed begin, maar niet voldoende. Want jij weet ook dat een degelijke diefstalverzekering je pas echte gemoedsrust geeft. Zeker omdat een diefstalverzekering helemaal niet duur is, voor een fiets die al snel wat waard is.

Spaar je spaarcenten

Elektrische fietsen worden steeds aantrekkelijker. Want met e-bikes ga je vlotjes door de files naar kantoor, geniet je heerlijk van de natuur én is het handig shoppen in de stad. Voor elk wat wils.

Wist je dat je een elektrische fiets ook kan financieren met een persoonlijke lening? Simuleer je lening nu online voor de elektrische fiets van je dromen.

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • Wat is een lening op afbetaling?

  Bij een lening op afbetaling ontvang je in één keer een som geld die je nadien maandelijks terugbetaalt volgens de aflossing, termijn en rentevoet bepaald in de aflossingstabel.

  Meer weten

 • Kies je koersfiets in 5 stappen

  Materiaal, wielen, onderdelen, prijzen … alles wat je moet weten bij de keuze van een koersfiets.

  Meer weten

 • Wat betekent JKP?

  Bij het aangaan van een consumentenkrediet kom je steeds de term JKP tegen, maar waarvoor staat die afkorting nu precies?

  Meer weten

 • Beheer je krediet zelf 24/7

  Met je klantenzone beschik je over alle mogelijkheden om je krediet te beheren en zelf verrichtingen uit te voeren, via het internet of onze app.

  Meer weten

 • Voordelen van een persoonlije lening

  Een persoonlijke lening heeft heel wat voordelen: aantrekkelijke rentevoet, geen bewijsstukken nodig, 100% duidelijkheid... Ontdek ze hier allemaal!

  Meer weten

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.