Kerstshoppen: deze tips zijn een geschenk op zich

Dit jaar zit er voor de winkels niets anders op dan zich voor het kerstshoppen zo goed mogelijk aan te passen aan de situatie. En dat geldt ook voor ons. Alle kerstmarkten zijn afgelast en in de winkelstraten worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten. Intussen boomt online shoppen en click&collect als nooit tevoren. Van nieuwe gewoontes gesproken! Tijd voor wat nuttige tips en advies om veilig - en vooral tijdig - je eindejaarsaankopen te doen. Daar doe je straks niet alleen anderen een plezier mee, maar ook jezelf.

Weg met die lastminute-aankopen, denk vooruit!

Of je nu online shopt of koopt bij de plaatselijke handelaar, op tijd bestellen is in elk geval een goed idee als je wil dat je pakje ook op tijd geleverd wordt. Want ook al is je cadeautje, product of verwenpakje in voorraad, alles wijst erop dat de levertermijn dit jaar een stuk langer zal zijn. Wist je dat specialisten een stijging met 100% verwachten van het aantal online aankopen? Dat zou betekenen dat één op twee cadeautjes gekocht wordt via internet.

Dus of het nu om een spelconsole, smartphone in promo, beautypakket, kledij of boeken gaat, als je wil dat je cadeautje voor Kerst aankomt, check dan alle data. Kijk naar de datum waarop je bestelling behandeld zal worden, de vermoedelijke verzenddatum en de verwachte leverdatum. Die kunnen variëren van dagen tot zelfs weken. En ook doen onze pakjesleveranciers meer dan hun uiterste best, reken sowieso één tot drie dagen extra bovenop de verwachte leverdatum. Zo blijf je helemaal zen, ook al blijft je pakje een dag langer weg dan verwacht.

Snel en lokaal: ter plaatse afhalen!

Een goed alternatief en ook de perfecte manier om je lokale economie te steunen, is Click&Collect of Call&Collect. Het afgelopen jaar is de kwaliteit van deze diensten fel verbeterd, en over het algemeen is het veiliger en sneller dan levering aan huis. Toch is het ook bij deze diensten nu opletten: wordt afhaling in het winkelpunt normaal gegarandeerd binnen één à twee uur, dan zal je ook hier rekening moeten houden met één à twee dagen. Belangrijk als je wil dat alle cadeautjes op tijd onder de boom liggen!

Originaliteit zonder nadenken

De uitdaging is elk jaar groot: het origineelste cadeau vinden. En terwijl je soms dagenlang nadenkt over wat dat geschenk kan zijn, heb je de oplossing gewoon bij de hand. Of in je hand. Want de sociale media op je smartphone stromen over van de inspiratie. Daarnet zocht je nog tevergeefs iets op het internet, en hop, even later krijg je het op een presenteerblaadje aangeboden via een advertentie op je socialemediaprofiel. En ook de lokale handelaars zitten niet stil op deze kanalen. Het moeilijke jaar heeft hen uitgedaagd om op de meest verrassende en originele manier hun – vaak zelfs nieuwe - producten aan de man of vrouw te brengen. Tip: geef een like aan de socialemediapagina’s van een aantal lokale handelaars, en laat je verrassen!

Nog een paar zoektips

Geschenkideetjes zoeken op internet is geweldig … moeilijk. Want hoe kies je bijvoorbeeld de perfecte sjaal als je op de site van zo’n groot winkelplatform om de oren wordt geslagen met maar liefst 23.000 verschillende modellen? Het loont altijd de moeite om een bezoekje te brengen aan één van de vele websites die gespecialiseerd zijn in tests en vergelijkingen. Of doe zoals 50% van de mensen nu al doet, en gebruik YouTube om ideeën te vinden voor kledij, huis, tuin of elektronica. Typ in de zoekbalk niet alleen het product dat je zoekt, maar zet er ook woorden bij zoals ‘best’, ‘review’ of ‘test’, of voeg er meteen aan toe welke maat of kleur je zoekt. Het zal je direct heel wat preciezere zoekresultaten opleveren.

Kijk uit voor promo’s!

Eindejaar mag dan al de ideale periode zijn om te profiteren van de mooiste promoties en kortingen, toch moet je uitkijken. Staar je niet blind op rooddoorstreepte prijzen en flikkerende procenttekens. Het internet staat vol met koopjes, maar schijn kan ook bedriegen. Vergelijk de prijs van het product op verschillende websites (ook de site van de winkel achter de hoek) voor je tot een aankoop overgaat. Je kan ook naar de site van Test Aankoop gaan. Daar vind je een handige tool waarmee je de prijsevolutie van ettelijke producten kan nagaan. Zo zie je meteen of de aangeboden korting ook echt een korting is.

En wat met retourneren, terugbetaling en garantie?

Pakjes die nooit geleverd werden of beschadigd zijn, producten die in werkelijkheid helemaal anders blijken te zijn dan voorgesteld, of die simpelweg niet passen … Waar moet je op letten, welke acties moet je ondernemen, en wat zijn je rechten en garanties? Wat we je al zeker willen meegeven, is dat de Mastercard Gold by Cofidis de nodige garanties biedt voor alle online aankopen die je ermee doet. Daarnaast hebben we speciaal voor jou alle nuttige tips verzameld. Zo kan je straks met een gerust hart al je online aankopen doen. Alle tips lees je hier.

Wil je online kerstshoppen in alle veiligheid? Ontdek de voordelen en verzekeringen van de Mastercard® Gold by Cofidis.

Meer info

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • Hoe verloopt mijn kredietaanvraag?

  Wanneer je een aanvraag indient, ontvang je onmiddellijk een principieel antwoord. Van zodra je alle bewijsstukken hebt ingediend, ontvang je een definitief antwoord.

  Meer weten

 • Wat betekent JKP?

  Bij het aangaan van een consumentenkrediet kom je steeds de term JKP tegen, maar waarvoor staat die afkorting nu precies?

  Meer weten

 • Voordelen van een persoonlije lening

  Een persoonlijke lening heeft heel wat voordelen: aantrekkelijke rentevoet, geen bewijsstukken nodig, 100% duidelijkheid... Ontdek ze hier allemaal!

  Meer weten

 • Wat is een verbouwingslening?

  Een renovatielening is een lening op afbetaling met een bedrag, rentevoet, looptijd en aflossingen die vastgelegd zijn in een aflossingstabel. Je hebt geen offertes of facturen nodig.

  Meer weten

 • Hoe je budget goed beheren?

  Er bestaan meerdere manieren om je budget in evenwicht te houden. De belangrijkste tip: maak een overzicht van je vaste inkomsten en je uitgaven. Een overzicht.

  Meer weten

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.