Smart home, geconnecteerde woning
of domotica: waartoe dient het?

Robots die koffiezetten of het huishouden doen, lichten die automatisch aanspringen zodra je in de handen klapt, de jaloezieën die omhoog of omlaag gaan bij het horen van je stem … Dat is zowat het beeld dat we hebben bij een ‘smart home’. Maar domotica en het ‘internet of things’ biedt zoveel meer dan dat: comfort en welzijn, maar ook gezondheid, veiligheid en zelfstandigheid voor personen met een verminderde mobiliteit. Om goed te beseffen hoe slim zo’n smart home nu eigenlijk is, kan je er beter zelf een dagje in doorbrengen. Daarom zetten we hier de deur voor je open. Kom binnen!

7u

De luidsprekers in het plafond van je kamer beginnen zachtjes Lovely Day van Bill Withers te spelen, de verlichting in de badkamer is al aan en een heerlijk dampend bad staat je op te wachten. Terwijl je je afdroogt komt de geur van koffie je al tegemoet vanuit de keuken, waar je het weerbericht bekijkt op het ingebouwde scherm van de magnetron.

8u

Tijd om naar het werk te vertrekken. Door de code in te voeren op het voordeurslot, activeer je het alarm en alle bijhorende camera’s. En natuurlijk ook het automatische watervoorzieningssysteem voor je hond. De garagedeur en het hek gaan automatisch open, de rolluiken zakken wat naar beneden, net als de temperatuur op je thermostaat.

9u tot 17u

Vandaag verloopt in huis alles volgens scenario één. De rolluiken of jaloezieën gaan omhoog en in bepaalde kamers gaan op voorafbepaalde tijden de lichten branden. De muziek gaat spelen, net als de tv die in de buurt van het raam staat. De pakjesbezorger die aanbelt krijgt van jou een tijdelijke toegangscode toegestuurd zodat hij het pakje in het daartoe bestemde sas van de inkomhal kan plaatsen. Om 15.00 uur ontvang je de melding dat je kinderen vroeger zullen thuiskomen dan verwacht. Vanop afstand zet je de verwarming enkele graden hoger.

18u

De poort verwelkomt je door zich automatisch te openen. Zodra je de deur binnenstapt, speelt er ontspannende muziek die jou via de multiroom volgt doorheen het huis. Het recept en de ingrediënten voor het avondeten staan al afgebeeld op het scherm van de koelkast. Oh, je hebt vanavond geen zin in dat recept? Geen probleem. Even swipen en er verschijnt een ander recept.

20u tot 23u

Met een beweging van je vingertoppen bedien je het licht en creëer je de sfeer van een bioscoopzaal. Nog een vingerbeweging en je start de afspeellijst of stream die je hebt geselecteerd. Daarna nog even de wasmachine en vaatwasser programmeren zodat ze beide na 22.00 uur in werking treden. En wanneer je naar bed gaat, zeg je welterusten tegen de stemassistent die voor jou alle lichten dooft en het alarm instelt.

Comfortabeler, zuiniger, veiliger

Het internet of things en alle ‘smart home’ apps hebben de laatste jaren een enorme evolutie doorgemaakt. Dat brengt grote voordelen met zich mee: een merkbaar groter levenscomfort dat zich aanpast aan elke bewoner, aanzienlijke energiebesparingen dankzij slim beheer – ook vanop afstand – van elektriciteit en verwarming, een efficiëntere branddetectie en inbraakbeveiliging. Domotica biedt ook waardevolle oplossingen voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM) als gevolg van een handicap of leeftijd. Van een armband die verbonden is met een medicijndispenser, een slot dat kan worden geopend via een touchpad of stembediening, tot een rolstoel die is uitgerust met gezondheidssensoren. Kortom, oplossingen waarbij de machine echt ten dienste staat van de mens.

Kies voor een geslaagde update van je woning met het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Mei 2021 - Delen via :

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • Tips voor een geslaagde renovatie

  Kleine of grote renovatiewerken? Met deze tips verloopt alles volgens de regels van de kunst.

  Meer weten

 • Energie en duurzame mobiliteit: premies 2021

  Welke premies krijg je in Vlaanderen, Brussel en Wallonië in 2021? Een overzicht van alle info en nuttige sites

  Meer weten

 • Het zwembad van je dromen

  Droom je van een zwembad en heb je besloten om de sprong te wagen? Bekijk onze handige checklist voor je het water induikt.

  Meer weten

 • Tips voor het aanleggen van je tuin

  Droom je van een mooi terras met uitzicht op een paradijselijke tuin? Met deze 7 tips van tuinarchitecten pak je het op de juiste manier aan.

  Meer weten

 • Tips voor een betere work-lifebalans

  Hoe kan je werk en privé evenwichtig combineren? Met deze 8 tips hou je het netjes gescheiden.

  Meer weten

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.