Winterblues:
zo breng je meer licht in huis

Een winterdipje is grotendeels te wijten aan de vermindering van de hoeveelheid daglicht. De duisternis houdt ons lichaam een beetje voor de gek en maakt ons humeur somberder. Gelukkig bestaan er heel wat tips en tricks om zo’n winterdip even simpel als doeltreffend te bestrijden. Met deze 5 tips laat je de zon weer schijnen in je hoofd.

1. Spiegel het licht

Wil je meer natuurlijk licht binnenbrengen in een eerder donkere ruimte? Plaats eenvoudigweg een spiegel in de buurt van het venster. Het buitenlicht en de zonnestralen kaatsen via de spiegel de ruimte in en zorgen voor een aangenaam lichtspel. Een spiegel doet de ruimte meteen ook groter ogen. In de winter kan je ook bepaalde kamers herorganiseren door bijvoorbeeld de eettafel, een zetel, een bureau … in de buurt van het venster te plaatsen om zo maximaal te genieten van het licht en de winterzon. Een stralend humeur gegarandeerd!

2. Haal weg wat te veel is

Het valt ons niet meteen op, maar vaak staan onze vensterbanken vol vazen, planten, kaarsen en andere decoratieve objecten die de lichtinval hinderen. Geef ze in de winter een andere plaats, en haal tijdelijk ook de vliegenramen weg. Elk extra straaltje zon telt!

3. Kies de juiste kleuren, van vloer tot plafond

Nog een betaalbaar idee om wat licht in de duisternis te brengen? Denk na over de kleur van de muren, vloeren, jaloezieën of gordijnen! Kies voor lichte kleuren op die muren waar het buitenlicht op weerkaatst. Kies in ruimtes met weinig lichtinval ook voor een tegelvloer of houtsoort in een lichte kleur. Heb je al een donkere vloer en wil je die niet meteen uitbreken, leg er dan een vloerkleed over in je favoriete heldere kleur: gebroken wit, hemelsblauw of aquagroen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

4. Speel met licht

Ledverlichting heeft al een tijdje zijn intrede gemaakt in onze woningen. In de winkel vind je dan ook een ruim assortiment dat kan opgedeeld worden in twee categorieën: warm licht en koud licht. Dat heeft niets te maken met de lichtopbrengst van de lamp, maar wel met de ‘witheid’ van het licht. Koud licht is helderder, maar voelt minder warm en minder gezellig aan. Gebruik koud licht dan ook eerder in de garage of op een werkplek. Voor een leefruimte is het in de winter aangewezen om extra lichtpunten te voorzien met warm licht. Voorzie drie lichtpunten per vertrek van 15 tot 20 m2 en vier à vijf lichtpunten vanaf 30 m2. Zorg ervoor dat de lichtbundels elkaar overlappen om duistere zones te vermijden.

Een trucje dat niets kost en meer licht oplevert: richt je spots naar een muur die je net met wit hebt overschilderd, of plaats een mooie grote glazen vaas dicht bij een lichtbron om een leuk lichteffect te creëren. Spelen met licht kan ook door enkele gewone schakelaars te vervangen door dimschakelaars. Ook ledlampen zijn vandaag vaak verkrijgbaar in een dimbare uitvoering.

5. Overweeg een glaswand, lichtkoepel of wintertuin

Sommige veranderingen in huis zijn ook interessant op langere termijn, want ook tijdens de andere seizoenen vergroten ze je wooncomfort. Was je al van plan om je woning op te frissen of grotere renovatiewerken uit te voeren, haal dan muren weg en creëer zo meer openheid in huis. Zo vergroot je zienderogen de hoeveelheid licht in sombere ruimtes. En heb je toch nood aan een afscheiding tussen twee ruimtes, kies dan voor een glaswand in plaats van een gesloten scheidingswand. Zo laat je licht door en hou je storende geluiden buiten. Wil je licht binnenbrengen in een ruimte zonder vensters (wat je bij oude huizen vaak terugvindt in badkamers), dan is een lichtkoepel een schitterende oplossing.

Ook dakvensters kunnen de sfeer in huis ingrijpend veranderen: om licht te brengen in een ingerichte zolder of geplaatst als lichtkoepel boven de traphal. Tot slot kan het omvormen van een klein appartementterras of het doortrekken van de keuken naar een veranda je extra licht opleveren. Zelfs met een klein winterzonnetje ervaar je al gauw het plezier van een kleine wintertuin.

Ga voor meer licht in huis met het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Oktober 2020 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt