Toegankelijkheidsbeleid van onze IT-partner

Inleiding

Toegankelijkheid is de mate waarin een dienst, digitaal of fysiek, volledig bruikbaar is voor mensen met een beperking die invloed heeft op het gezichtsvermogen, het gehoor, de cognitie en/of de motorische functies.

Het Franse decreet nr. 2019-768 van 24 juli 2019, gepubliceerd op 25 juli 2019, stelt de verplichtingen vast met betrekking tot de toegankelijkheid van de websites, het intranet en de mobiele apps van alle Franse entiteiten met een omzet van meer dan 250 miljoen euro.

Toegankelijkheid in de digitale strategie van Euro-Information

Digitale toegankelijkheid staat centraal bij de ontwikkeling en terbeschikkingstelling van websites en mobiele applicaties voor zowel onze klanten als onze interne medewerkers, en draagt zo bij aan het beleid van Euro-Information ten gunste van de integratie van personen met een handicap.

Een structuur die zich richt op toegankelijkheid

De referentiepersoon Toegankelijkheid

De referentiepersoon Toegankelijkheid van Euro-Information heeft meerdere opdrachten. Hij:

  • rapporteert aan het management over de mate van toegankelijkheid van diens websites en apps en de eventuele behoefte aan verbetering;

  • zorgt voor bewustmaking inzake toegankelijkheidsvereisten;

  • coördineert de nalevingscontroles (intern of extern);

  • biedt ondersteuning bij eventuele toegankelijkheidsproblemen;

  • is het unieke aanspreekpunt voor kwesties rond digitale toegankelijkheid.

De referentiepersoon Toegankelijkheid kan rekenen op het team Toegankelijkheid, dat is opgezet op groepsniveau.

Het team Toegankelijkheid

Het team Toegankelijkheid is verantwoordelijk voor terugkerende en transversale acties:

  • de monitoring van de wet op toegankelijkheid op nationaal en Europees niveau, ter ondersteuning van de dochterondernemingen in het buitenland;

  • het bijwerken van de lijst met alle websites en apps van de entiteiten van de Groep waarop de wet van toepassing is;

  • de ondersteuning van de referentiepersonen Digitale toegankelijkheid bij het in overeenstemming brengen van de digitale media van de Groep met de voorschriften;

  • de organisatie van de audits van de websites, apps en lokaal draaiende toepassingen;

  • de integratie van de toegankelijkheid binnen de onderdelen van het interne framework en interne opleidingen waarvoor dit vereist is;

  • de optimalisatie van de interne hulpmiddelen voor de ontwikkeling, waaronder een tool voor de diagnose van de toegankelijkheid van webpagina's en hulp bij het corrigeren van de meest voorkomende toegankelijkheidsfouten;

  • de inachtneming van de toegankelijkheid door de tools voor het genereren van webinhoud;

  • het bijwerken van de documentaire databank over digitale toegankelijkheid;

  • het beheer van ondersteunende hulpmiddelen, met inbegrip van het actualiseren van de catalogus van assistentiehardware en -software, de begeleiding van de contactpersonen Handicap bij het bestellen van deze hulpmiddelen, en de ondersteuning bij het gebruik van assistentiesoftware;

  • het bieden van ondersteuning en bijstand;

  • de communicatie over de toegankelijkheid.

Opleidingen en bewustmaking

Er worden e-learningmodules aangeboden om alle ontwikkelaars, copywriters, webmasters, projectmanagers, organisatoren, UX Designers, enz. bewust te maken van toegankelijkheid.

Afhankelijk van het profiel worden opleidingsmodules aangeboden door de afdeling Opleidingen en opgenomen in de catalogus voor permanente bijscholing.

Er is een opleiding over de basisprincipes van toegankelijkheid beschikbaar voor alle ontwikkelaars en webmasters.

Een meer geavanceerde opleiding is beschikbaar voor de ontwikkelaars van componenten, strategische applicaties en de referentiepersonen Toegankelijkheid.

Toegankelijkheidseisen voor externe software

We eisen, in de mate van het mogelijke, dat elke externe oplossing toegankelijk is, zodat ze in onze applicaties kan worden geïntegreerd.

Gebruikersondersteuning

Gebruikers die een toegankelijkheidsprobleem ondervinden, kunnen dit melden via de contactkanalen van de website.

Een intern systeem voor het beheer van afwijkingen waarborgt een snelle en systematische afhandeling van elk gemeld probleem.

Werkzaamheden voor de conformiteit van de websites, het intranet en de mobiele applicaties.

Toegankelijkheid binnen de projecten

Door de bewustwording van digitale toegankelijkheid en het versterken van vaardigheden wordt toegankelijkheid vanaf het begin van elk project meegenomen.

Kennis- en leermiddelen over dit onderwerp zijn beschikbaar voor alle actoren:

  • documentatie die beschikbaar is vanaf een portaal gewijd aan de digitale toegankelijkheid op het intranet;

  • een intern ontwikkelde tool om te controleren of aan een bepaald aantal criteria van het referentiesysteem voor de tests is voldaan;

  • ten minste één schermlezer beschikbaar voor het testen van de webpagina’s;

  • een gespecialiseerde ondersteuningseenheid.

De meeste ontwikkelaars van onze internet- en intranetsites werken met een intern framework.

Dat laatste biedt componenten die worden herzien om te voldoen aan de toegankelijkheidsvereisten; nieuwe componenten houden automatisch rekening met de toegankelijkheidsregels.

De sjablonen van de websites (de delen buiten de hoofdinhoud) worden beheerd door één team, dat specifiek opgeleid is in toegankelijkheid. Dit team beheert ook alle grafische richtlijnen van Euro-Information, en neemt zo op een functie-overschrijdende manier meerdere toegankelijkheidscriteria voor zijn rekening.

Interne tools worden gebruikt om bepaalde webinhoud of documenten in Word- of pdf-formaat te genereren. Ze zijn ontworpen om in de mate van het mogelijke toegankelijke elementen te genereren.

Audits

Het hele jaar door worden op verzoek snelle beoordelingen van de toegankelijkheid van toekomstige applicaties of updates uitgevoerd, of systematisch voor belangrijke applicaties.

Die controles worden uitgevoerd door interne toegankelijkheidsexperts. De beoordelingen richten zich op een beperkt aantal criteria uit het referentiesysteem voor tests, gekozen op basis van hun relevantie voor de context van de applicatie en de ernstgraad (blokkerend).

De belangrijkste of significante websites van Euro-Information worden geauditeerd door een externe instantie om een niveau van naleving vast te stellen.

Waar mogelijk worden andere websites geauditeerd door een interne deskundige; als dat niet mogelijk is, wordt een beroep gedaan op een externe instantie.

De frequentie van deze audits varieert van eenmaal per jaar tot eenmaal per drie jaar.

Corrigerende maatregelen

Alle non-conformiteiten die door de audit of de snelle controle worden vastgesteld, worden geclassificeerd volgens hun ernstgraad: blokkerend, belangrijk, onbelangrijk.

Er wordt zoveel mogelijk voorrang gegeven aan blokkerende non-conformiteiten en aan non-conformiteiten die snel en gemakkelijk te verhelpen zijn.

Voor elk daarvan is een team aangewezen dat verantwoordelijk is voor het corrigeren ervan. Er worden gestandaardiseerde correctieverzoeken voor gemaakt.