Wat is het Jaarlijks KostenPercentage (JKP)?

JKP is de afkorting van Jaarlijks KostenPercentage en geeft alle kosten weer die verbonden zijn aan een krediet, waardoor je deze op een objectieve manier met elkaar kan vergelijken. De Belgische overheid verplicht kredietgevers om het JKP duidelijk te vermelden bij elk kredietaanbod.

Wat omvat het JKP?

Het JPK wordt uitgedrukt als een jaarlijks percentage van het totale kredietbedrag en is dus vergelijkbaar met de jaarlijkse rentevoet. In tegenstelling tot de rentevoet bevat het JKP niet alleen de interesten (debetrente), maar ook eventuele dossier- en/of kaartkosten.

Dankzij het JKP weet je wat een krediet werkelijk kost en kan je op een eerlijke manier verschillende leningen met elkaar vergelijken, gebaseerd op hetzelfde bedrag en dezelfde looptijd.

Sommige kosten die niet gelinkt zijn aan een krediet, zoals kosten van wanbetaling, zijn niet opgenomen in het JKP.

Een voorbeeld

Indien je een lening op afbetaling van € 15.000 aangaat met een JKP van 3,99% op 42 maanden, dan moet je in totaal € 16.073,94 terugbetalen: dit is de totale kostprijs van je krediet.

Bij een herbruikbaar krediet type revolving weerspiegelt het JKP niet noodzakelijkerwijs de werkelijke prijs, aangezien dit afhangt van de bedragen die je opneemt en de daaraan verbonden terugbetalingen.

Wat met verzekeringen?

Een door Cofidis aangeboden kredietverzekering is optioneel en is dus ook niet opgenomen in het jaarlijks kostenpercentage.

Bronnen :

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • Wat is een kredietkaart?

  Met een kredietkaart kan je zowel geld afhalen als aankopen verrichten. Je geniet meteen van je aankoop maar het geld gaat niet direct van je rekening. Je betaalt later terug. Een overzicht van de verschillende types kredietkaarten vind je hier.

  Meer weten

 • Wat is een consumentenkrediet?

  Een consumentenkrediet is een krediet of lening waarmee je alles kan aankopen wat geen vastgoed is. Cofidis biedt drie consumentenkredieten aan: een lening op afbetaling, een geldreserve en de hergroepering van kredieten.

  Meer weten

 • Wat is een verbouwingslening?

  Een renovatielening is een lening op afbetaling met een bedrag, rentevoet, looptijd en aflossingen die vastgelegd zijn in een aflossingstabel. Je hebt geen offertes of facturen nodig.

  Meer weten

 • Wat is een doorlopend krediet?

  Een revolving krediet, ook gekend als een herbruikbaar of doorlopend krediet, is een geldreserve die je vrij kan gebruiken. Ze wordt aangevuld opnieuw naarmate je terugbetaalt.

  Meer weden

 • Voordelen van een persoonlije lening

  Een persoonlijke lening heeft heel wat voordelen: aantrekkelijke rentevoet, geen bewijsstukken nodig, 100% duidelijkheid... Ontdek ze hier allemaal!

  Meer weden

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.