Checklist om beter je
verhuis voor te bereiden

Of je nu zelf alles regelt of een verhuisfirma onder de arm neemt, alles grondig voorbereiden is een must. En dat gaat van sorteren en inpakken tot iedereen informeren over je verhuis (van vertrek tot aankomst). De beste manier om ervoor te zorgen dat je niets vergeet? Maak je persoonlijke checklist en kruis telkens de stappen aan die je hebt afgerond. Maar waar begin je? Hier…

Nog drie maanden, twee, één, D-Day

Eerste tip om ervoor te zorgen dat je verhuis gegarandeerd van begin tot einde geregeld is: neem een langwerpig stuk papier of maak een lang document aan op je computer en stel een tijdslijn op tot aan de dag van je verhuis. Noteer alles wat je te doen staat op het juiste moment in de tijd: je huur opzeggen, je adres wijzigen (elektriciteit en gas, tv en internet, werkgever, sportclub, bank, verzekering, administratie, scholen ...), de verhuisfirma of je vrienden contacteren, verhuisdozen afhalen, inpakken, verlof aanvragen … Op die manier kom je tot een algemeen en goed georganiseerd overzicht. En da’s meteen het beste hulpmiddel om van de eerste tot de laatste dag helemaal zen te blijven.

Vierkante meter en kubieke meter

De kamers in je nieuwe huis hebben wellicht niet dezelfde afmetingen of verhoudingen als in je huidige woning. Is alles groter, dan hoef je je geen zorgen te maken. Is dat niet zo, dan kan je best eerst elke kamer opmeten. Het zal je helpen om een selectie te maken tussen alles wat je meeverhuist en wat niet. Vergeet niet ook alle deur- en raamopeningen op te meten. Zo vermijd je dat er plots een sofa op de stoep achterblijft met een bordje ‘te koop’ erbij. Het exacte volume van al je spullen berekenen is erg moeilijk. Gelukkig vind je op het internet ook daar een oplossing voor. Online calculators zoals deze hier kunnen heel nuttig zijn, voor jou en ook voor de verhuisfirma die je inschakelt.

Gecertificeerde professionele verhuizers

Een verhuisfirma inschakelen is niet gratis. Maar vaak is het zijn geld meer dan waard. Het bespaart je tijd en je hebt de zekerheid dat dozen en meubels met zorg behandeld en vervoerd worden. Is je nieuwe woning moeilijk toegankelijk of heeft het meerdere verdiepingen, dan is werken met een verhuisfirma beslist veiliger voor je spullen en voor je rug. Je zou wel eens aardig kunnen schrikken over het gewicht en het aantal spullen dat je naar de derde verdieping moet zeulen zonder lift. Ook de afstand tot je nieuwe woning of een eventuele verhuis naar het buitenland kan een goede reden zijn om te kiezen voor een professionele verhuisfirma. Door gebruik te maken van hun verhuiswagens, hoef jij zelf  maar één keer de verplaatsing te maken richting je nieuwe woonst. De firma zal je ook zeggen welke zaken je moet regelen bij de gemeente. Afhankelijk van de takenlijst en de omvang van je verhuis (demonteren, inladen, vervoeren en uitladen van meubilair, lift, afstand … ) varieert de prijs in de meeste gevallen tussen +/- 400 euro (startprijs) en 3 à 4.000 euro voor een meer ingewikkelde verhuisklus. Een tip om de rekening wat te drukken? Plan je verhuis tussen oktober en mei, dan zijn de tarieven meestal lager dan in de zomer. En vraag minstens drie verhuisoffertes aan!

Online apps en lijstjes

Voor sommige dingen is het internet ronduit geweldig! Je hoeft het maar te vragen aan je goeie vriend Google. Typ de juiste woorden in de zoekbalk, en je krijgt meteen een overvloed aan websites en apps die je helpen bij het maken van een checklist, een inventaris, lijstjes en taakbeheer.

Inpakken en sorteren

Een verhuis is het ideale moment om grote kuis te houden in je spullen. Stel je bij elk voorwerp dezelfde twee vragen. Één: gebruik ik het nog? Twee: zal ik het nog een plaats geven in mijn nieuwe woning? Alles wat je niet meeneemt hoef je niet in te pakken, te dragen en opnieuw uit te pakken. Je zal zien: het scheelt je meteen een hele hoop dozen! Begin je vervolgens met inpakken, maak dan gebruik van herkenningskleuren per ruimte. Stop in elke doos enkel zaken die in dezelfde ruimte thuishoren en gebruik per kamer een andere kleurstift of kleursticker om aan te duiden waar de doos moet neergezet worden tijdens de verhuis. Zo hoef je op de verhuisdag niet honderd keer te antwoorden op de vraag: ‘En waar moet dit?’

Hulp nodig bij je projecten, of om te verhuizen? Kies voor het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Maart 2021 - Delen via :

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • Tips voor de grote lenteschoonmaak

  Ben je helemaal klaar voor de jaarlijkse lenteschoonmaak? Met deze tips sla je geen hoekje over.

  Meer weten

 • Kleurtrends 2021 voor je interieur

  Zin om je interieur op te frissen met de nieuwste kleuren en inrichting? Deze 8 trends voor 2021 moet je gezien hebben.

  Meer weten

 • Energie en duurzame mobiliteit: premies 2021

  Welke premies krijg je in Vlaanderen, Brussel en Wallonië in 2021? Een overzicht van alle info en nuttige sites.

  Meer weten

 • 11 fietstochten om België te (her)ontdekken

  De wereld zien kan ook dichtbij huis. Met dit overzicht van de mooiste fietstochten geef je zowel je ogen als je benen de kost!

  Meer weten

 • 7 tips om beter je budget te beheren

  Efficiënt je financiën beheren en toch voldoende middelen hebben om te leven zoals je wil? Dan komen deze handige tips goed van pas!

  Meer weten

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.